Hoe tref ik juridisch gezien een betalingsregeling

straetus-legal-dienst

Afgelopen week meldde zich een opdrachtgever die zich afvroeg of hij er goed aan deed om een betalingsregeling te treffen met zijn debiteur. Tevens vroeg hij zich af hoe hij deze juridisch correct kon afspreken.

Is een betalingsregeling wettelijk verplicht?

Nee, het is niet wettelijk verplicht om een betalingsregeling aan te gaan met uw debiteur. Er zijn echter uitzonderingen. Een schuldeiser die een redelijk en goed onderbouwd betalingsvoorstel van een debiteur afwijst en vervolgens dagvaardt, kan zelf verantwoordelijk worden gesteld voor de gemaakte kosten.

Moet u een betalingsregeling treffen?

Dit hangt vooral af van de kredietwaardigheid van uw debiteur. Sommige debiteuren stellen een regeling voor om tijd te winnen. Hoe langer u wacht op uw geld, hoe kleiner de kans dat u het daadwerkelijk ontvangt.

Belangrijke stappen bij het treffen van een betalingsregeling:

Beoordeel de situatie: Kan uw debiteur de vordering niet in één keer betalen vanwege beperkte middelen of hoge schulden? Vraag om bewijs hiervan.

Overweeg alternatieven: Denk aan het gebruik van retentierecht, recht van reclame, of eigendomsvoorbehoud om uw vordering veilig te stellen.

Leg de betalingsregeling schriftelijk vast: Zorg dat de afspraken concreet zijn (bijv. x bedrag per maand/week op bankrekening x). Het is verstandig om een (vaststellings)overeenkomst te laten ondertekenen. Mondelinge afspraken zijn moeilijk te bewijzen.

Bij niet-nakoming: Als de regeling niet wordt nagekomen, moet deze direct eindigen zonder dat u de debiteur eerst in gebreke hoeft te stellen. Zorg dat dit schriftelijk is vastgelegd en dat de regeling meteen opeisbaar wordt bij te late betaling.

Wettelijke of contractuele rente: U kunt bij te late betaling aanspraak maken op de wettelijke of contractuele rente en buitengerechtelijke incassokosten. Let op: bij consumenten gelden gemaximeerde bedragen voor incassokosten en moet u de consument vooraf waarschuwen.

Onze tip:

Controleer van tevoren of er bij de debiteur wel verhaal te halen is als u geen betalingsregeling aangaat. Vraag om inzicht in de inkomsten en schulden van de debiteur. Als de debiteur deze informatie niet wil geven, overweeg dan juridische hulp of een incassobureau in te schakelen.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op

Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.